• Reinhardstein
  • neige fagnes
  • gibier
  • foret ardennes
  • Panorama Vue de l'église
  • Les Trôs Marets
  • Centre de Xhoffraix

De Hoge Venen, een kostbaar natuurgebie

De Hoge Venen is een prachtig stuk natuurreservaat op een hoogvlakte, die zich uitstrekt over een deel van de provincie Luik van ons landje en ook voor een stuk over landgebied van het aangrenzende Duitsland. Grote steden zoals Eupen, Monschau, Malmedy, waar onze vakantiehuizen gelegen zijn, en Spa begrenzen dit stukje ongerept natuur van 4500 hectaren en dat deel uitmaakt van het grote Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Zoals zijn naam het verklapt bestaat deze regio uit hoogveengebieden, maar ook uit heide, graslanden en bossen.Gekend voor zijn grote neerslag werden in de Hoge Venen een reeks stuwmeren aangelegd om de watermassa van de talrijke riviertjes in het veen, te gebruiken als drinkwater en als stroomopwekking. Ondanks de vele neerslag worden de Hoge Venen tijdens de zomer vaak geteisterd door branden, waarvan de laatste een lidteken achterliet van 1000 hectaren vernieling.

De typische flora en fauna van de Hoge Venen

De flora in de Hoge Venen heeft zich aangepast aan de gure weersomstandigheden met lage temperaturen, veel neerslag en wind en wordt gekenmerkt door de typische heide -en veenplanten, zoals struikhei, dophei, veenmos, enkele orchideeënsoorten, klokjesgenitiaan, vleesetende zonnedauw, veenbes en veenpluis. Deze specifieke flora van deze unieke biotoop trekt vele soorten insecten aan, zoals glazenmakers, libellen en vele vlindersoorten. Op hun beurt lokken zij vogels aan zoals de graspieper en de korhoen. Maar ook dieren zoals reeën, herten, vossen, everzwijnen en wilde katten voelen zich thuis in dit uitgestrekt natuurgebied van de Hoge Venen, dat vlakbij onze vakantiehuizen ligt

 

Activiteiten in de Hoge Venen

Opdat de bezoekers van de Hoge Venen het best en met respect van deze pracht kunnen genieten gedurende het hele jaar, werden in dit natuurgebied talrijke wandelroutes aangelegd, meestal uitgevoerd met houten vlonderpaden. Want verschillenden geologische bezienswaardigheden in deze streek zijn werkelijk de moeite waard om op uw wandelingen te bezichtigen, zoals de 'Viviers', de Pouhans en de via Mansuerisca,...Sommige zones van de Hoge Venen zijn niet toegankelijk of kunnen enkel betreden worden onder toezicht van een ervaren gids. Tijdens het winterseizoen als de Hoge Venen bedekt zijn onder een dikke laag sneeuw, worden er ook langlaufloipes uitgestippeld voor de liefhebbers van ski's.

Meer info over de Hoge Venen?


Indien u meer inlichtingen wenst over dit unieke natuurgebied Hoge Venen, dan kunt u zich wenden tot..
Dienst voor Toerisme van de Oostkantons
Mühlenbachstraße 2
B-4780 St.Vith

Tel.: +32 (0)80/22 76 64
Fax: +32 (0)80/22 65 39
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website:www.eastbelgium.comContacteer de familie Lodomez voor informatie over de vakantiehuizen of over activiteiten in de deze unieke tsreek van de Hoge Venen.

 


 

De Hoge venen, een kostbaar natuurgebied

Tezamen genieten van de ongerepte Hoge Venen